Per ser mosso no n’hi haurà prou amb l’ESO
El Govern modifica els requisits de formació i edat per entrar al cos que establia la llei de la Policia
El Govern vol que els nous agents que s’incorporin al cos dels Mossos d’Esquadra tinguin estudis superiors a l’educació secundària obligatòria (ESO) o a l’antiga EGB. La voluntat és que disposin almenys del títol de batxillerat, d’una formació professional de grau superior o d’estudis universitaris. Per això ha modificat el redactat d’alguns dels requisits d’entrada que s’establien en la llei 10/1994 de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, a través de la nova llei d’acompanyament dels pressupostos.
Fins ara la formació mínima que s’exigia als aspirants que es presentaven a les oposicions per entrar al cos com a agent era haver superat l’ESO i disposar, per tant, del graduat escolar. En el nou redactat elaborat per l’executiu s’estableix que es disposi d’un ensenyament postobligatori. Fonts del departament d’Interior consultades per aquesta redacció expliquen que el text encara s’ha de polir definitivament. A més, haurà de passar per la validació definitiva del Parlament.
S’elimina el límit dels 35 anys
Un altre dels requisits d’entrada que el Govern vol modificar és el límit d’edat que es fixava per entrar al cos. En les últimes oposicions d’agent, convocades el febrer del 2011, s’establia que els aspirants havien de tenir entre 18 i 35 anys. Ara es vol incloure dins de l’article 20 de la llei 10/1994 un nou redactat especificant que “en cap cas no es podrà establir una limitació en l’edat màxima d’ingrés diferent de la genèricament establerta per a l’ingrés en la funció pública”.
A la pràctica, això vol dir que el cos deixa de fixar un màxim d’edat d’ingrés. Fonts del departament consultades per l’ARA expliquen que la voluntat és que l’accés al cos sigui en funció de la capacitat dels aspirants i no pas de la seva edat, que no té per què limitar-la.
De fet, tant aquest punt de la llei com el que fa referència al nivell d’estudis que havien de tenir els agents no es modificaven des de la primera aprovació del text, l’any 1994 -quan el cos no havia completat el seu desplegament definitiu-, i el Govern considera que calia adequar-los, passats 30 anys.
Més avaluacions psicofísiques
El nou redactat que planteja la llei d’acompanyament dels pressupostos també preveu modificar l’article 44 de la legislació policial, que fa referència a l’avaluació de les capacitats psicofísiques dels agents. Fins ara l’única cosa que deia el text és que els policies havien de “fer periòdicament un examen psicotècnic”. Ara aquest punt es canvia i el departament es compromet a “vetllar perquè els membres del cos mantinguin les aptituds psicofísiques necessàries per al desenvolupament de les seves funcions”. També s’especifica que per comprovar que continuen sent aptes els mossos “hauran de sotmetre’s als exàmens que es determini per garantir la seva aptitud”.
La necessitat d’avaluar de manera més freqüent les capacitats dels agents es va tornar a posar sobre la taula arran del cas del mosso que va matar l’exparella i es va suïcidar amb l’arma reglamentària a mitjans d’abril a Sant Feliu de Llobregat, mentre estava de baixa. Tot i que en el nou redactat no s’estableix exactament la periodicitat dels controls, després d’aquest succés diferents grups parlamentaris van plantejar que es fessin almenys cada dos anys. Fonts del departament expliquen que logísticament és complicat fer-ho més sovint que bianualment perquè el cos té 16.869 agents.
Font: diara Ara.cat